Mezinárodní den Romů mým pohledem

Dne 8.dubna 2015 se opět uskutečnil Mezinárodní den Romů v Brně na Náměstí Svobody. Za vznik akce vděčíme neziskové organizaci IQ Roma servis.

Jelikož v téhle organizaci pracuji, tak jsem tenhle rok pomáhal organizovat a pořádat tuhle akci. Akce se nám myslím velice vydařila, lidé zde mohli nahlédnout do romské kultury, poznat tradice a zvyky. Můj pohled na tuhle akci je takový, že když jsem stál na tom náměstí a rozhlédl se a viděl  všechny ty stánky a ženy v romském oblečení, tak jsem si uvědomil, že i my Romové máme co nabídnout majoritě a celému světu.

Romky v krojich

Často se mě lidé ptali, co právě probíhá za akci a já hrdě odpověděl, že dnes mají Romové po celém světě svátek. A takhle si ho my Romové v Brně slavíme. Někteří lidé s údivem na to vše koukali a nechápali co se děje najednou před nimi stála spousta Romů, kteří tančili, zpívali a užívali si svůj den.

Vystoupilo zde mnoho začínajících romských kapel např. Čohanas, SaKhetane a Make it Funky, měli jsme zde i taneční vystoupení s tradiční romským tancem (Merci, Pirouš Rouža) a také s moderním tancem (Dance the Yard).

Takže jsem šťastný, že pořád máme co nabídnout a ukázat všem náš talent. Jsem opravdu velmi rád, že tenhle svátek máme. Chtěl bych říct, že jsem hrdý na to že jsem Rom.

Te aven saste the Bachtale ROMALE !!!